PC World Romania

Sisteme de operare – pe acelasi PC

  • Sisteme de operare - pe acelasi PC - 2008-05-30 10:22:00
  • Print

Nu aveti nevoie sa ramaneti cramponati intr-un singur sistem de operare. Puteti avea mai multe pe acelasi calculator. Puteti adauga o versiune mai noua sau mai veche sistemului de operare existent si puteti alege pe care din ele sa o incarcati din meniul de boot, atunci cand porniti calculatorul. Ultimele Mac-uri aparute ofera totodata posibilitatea de a boota Mac OS X si Windows prin intermediul utilitarului propriu Boot Camp. Si atat Mac-urile cat si PC-urile pot rula versiuni populare de GNU/ Linux, precum Ubuntu sau openSuSE.

Retineti totusi ca aceste configuratii multiboot implica adesea utilizarea tehnicilor de partitionare a discurilor ce va pot afecta sau distruge datele. Inainte de a adauga, inlatura sau redimensiona partitiile, modifica software-ul de logare in sistem sau altera inregistrarile de logare ale conturilor master asigurati-va ca ati efectuat back-up.

Nu sunt sigur ca vreau sa trec de la XP la Vista. Pot penru inceput sa le instalez pe amandoua si sa bootez de fiecare data sistemul dorit?

Ei bine, raspunsul este da. Atunci cand instalati Windows Vista, alegeti optiunea de instalare Custom si apoi instalati sistemul pe o partitie diferita fata de cea pe care ati instalat XP-ul. Pentru asterge sau crea partitii, bootati sistemul cu discul de instalare Vista decat sa rulati installer-ul in cadrul unei versiuni Windows precedente; aceasta metoda va ofera optiuni aditionale pentru creerea si stergerea (insa nu si redimensionarea) partitiilor. Pentru a micsora partitiile existente si a face loc pentru una noua, utilizati o aplicatie terta de partitionare precum Partition Logic. Dupa ce instalati Windows Vista, meniul de bootare al sistemului de operare va va oferi posibilitatea alegerii sistemului de operare: Vista sau versiunea Windows instalata anterior.

Cum aleg care sistem de operare sa se booteze implicit, momentele de intarziere dinaintea bootarii si textul din meniurile multiboot ale Windows XP si Windows Vista?

In Windows XP, deschideti applet-ul System din Control Panel, selectati tabul Advanced si efectuati un clic pe Settings. Selectati sistemul de operare implicit din lista drop-down a sectiunii System Startup si selectati timpul de intarziere din campul invecinat optiunii “Time to display list of operating systems.” Efectuati un clic pe optiunea Edit de sub System Startup pentru a deschide fisierul boot.ini in editorul de text Notepad; acest editor va permite sa modificati eticheta text implicita (inchisa in citate duble) pentru fiecare sistem de operare din meniu. Optiunile meniului de boot din Vista sunt aproape identice fata de cele ale XP-ului (efectuati un click pe link-ul Advanced system settings din applet-ul System al Control Panel si ulterior alegeti Advanced), insa Vista duce lipsa butonului Edit.

Pentru a modifica listarile din meniul de boot, deschideti o fereastra Command Prompt ca Administrator si scrieti bcdedit. Veti vedea o lista cu setarile curente ale meniului de boot, incluzand sectiuni separate pentru fiecare sistem de operare listat. Pentur a modifica textul meniului pentru un sistem de operare listat, utilizati comanda bcdedit /set identifier description “Menu text”, in care parametrul identifier este identificatorul listat in output- bcdedit, iar “Menu text” este noul meniu text pe care doriti sa-l creati. Spre exemplu, pentru a schimba intrarea implicita in Windows Vista pentru Windows XP din vagul “Earlier Version of Windows” catre ceva mai specificul “Windows XP Home Edition” utilizati comanda bcdedit /set {ntldr} description “Windows XP Home Edition”.

Am decis ca PC-ul merita sa ramana cu Windows XP. Cum scap de Vista?

Stergerea partitiei Windows Vista (utilizandfie uneltele din consola de recuperare a discului de boot Windows XP sau o aplicatie terta) reprezinta doar o etapa a procesului: loader-ul de bootare Windows Vista va ramane prezent. Pentru a mentine loader-ul de incarcare al Windows XP, bootati PC-ul cu discul de instalare al Windows XP, apasati R pentru a introduce consola de recuperare si logati-va in partitia Windows Vista. Introduceti comanda fixboot pentur a scrie o noua partitie pe sectorul de boot in partitia Windows XP si apoi fixmbr pentru a scrie loader-ul de bootare Windows XP in Master Boot Record de pe hard disck, acolo unde este localizata partitia Windows XP.

Cum inlatur partitia XP?

Stergerea partitiei Windows XP va scapa de sistem insa nu si de intrarea din meniuol de boot al Windows Vista. Pentru a stergea intrarea Windows XP din meniul de boot al Windows Vista, deschideti mai intai un command prompt cu drepturi de administrator (utilizand aceeasi pasi descrisi mai sus pentru inlaturarea Vista); apoi introduceti comanda bcdedit / delete {ntldr} /f.

Linux fara deranj pentru Windows

Bineinteles. Distributiile prietennoase de Linux precum Ubuntu sau OpenSuSE includ software pentru partitionarea discurilor ce va permit sa redimensionati sau sa stergeti partitiile existente, pentru a face astfel loc unei noi partitii, special dedicate instalarii Linux. Aditional, distributiile Linux isi instaleaza in general proprii manageri de boot si adauga automat o iesire de sistem Windows catre meniul de incarcare al bootarii Linux.

Windows si Linux pe acelasi calculator

Sigur. Cea mai usoara cale este sa le instalati pe rand – incapend cu XP, apoi Vista, apoi Linux. Aranjamentul include o configuratie in lant in care loader-ul de bootare in Linux apare primul, listand distributia Linux si Windows Vista. Selectand Windows Vista lansati loader-ul de bootare Vista care, la randul lui ofera optiunile de bootare Windows Vista si Windows XP.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Din aceeasi categorie

De acelasi autor